החלפת מפרק הברך
כאשר טיפולים שמרנים אינם יעילים מספיק, ניתן לשקול ניתוח החלפת מפרק הברך. ניתוח זה הוא אחד הניתוחים האורתופדיים הנפוצים ביותר והוא בעל שיעורי הצלחה גבוהים. שיעור שביעות הרצון של מטופלים מניתוח החלפת מפרק ברך הוא בין 80%-90%. בשנים האחרונות פותחו טכניקות ניתוחיות חדישות שמאפשרות שיקום מהיר של המטופל, וחזרה מהירה לפעילות.
מטרתו העיקרית של הניתוח היא הורדת כאב ולאחר הניתוח מצופה ירידה משמעותית עד היעלמות של הכאב, ושיפור יכולת התנועה. עם זאת, חשוב לציין שהצלחת הניתוח תלויה הרבה בהיענות של המטופל עצמו, שכן התהליך השיקומי (שמתחיל מיד לאחר הניתוח) חשוב מאוד להצלחתו.
לקראת הניתוח
לפני הניתוח חשוב להיבדק על ידי אורתופד-מומחה מפרקים. הרופא יבדוק את מקור הכאב, ויפנה לבדיקות לצורך אבחנה של מקור הבעיה. בשלב זה נבדקת חומרת המחלה ורמת המגבלה התפקודית. לאחר אבחנה ואומדן חומרת המחלה, מתבצעת שיחה על אפשרויות הטיפול. כמו כן, נעשה תיאום ציפיות מול הרופא המנתח, שיפרט על היתרונות והחסרונות, התוצאות הצפויות, וסיבוכים אפשריים בכל אחת מהאפשרויות הטיפוליות.
החלפת מפרק ברך חלקית
לברך שלושה מדורים: מדור פנימי (המכונה גם מדיאלי), מדור חיצוני (לטרלי) ומדור קדמי (פטלופמרלי, הנמצא בין עצם הירך לפיקת הברך). דלקת מפרקים ניוונית יכולה להשפיע על כל אחד מהמדורים הללו ולעתים גם בשניים או שלושה מדורים במקביל. החלפת ברך חלקית רלוונטית במצבים של פגיעה באחד המדורים (הפנימי או החיצוני) בלבד.
לניתוח זה יתרונות וחסרונות, היתרון העיקרי הוא שמירה על המבנה האנטומי של הברך, על המדורים אשר אינם נגועים במחלה ושימור הרצועות הצולבות במלואן. החיסרון העיקרי הוא שלאחר זמן מה ייתכן שיהיה צורך בהחלפה מלאה של מפרק הברך.
החלפת ברך מלאה
במהלך הניתוח מוסר הסחוס ומשטחי העצם הפגועים ומחליפים אותם במשתל מתכתי שביניהם מפריד משטח פולימרי, המהווה מעין בולם זעזועים ביניהם ותורם לתנועה חלקה יותר של המפרק. המטרה בניתוח היא להקנות למפרק הברך תנועה חלקה ויציבה לכל אורך התנועה, והנחת עומס משקל הגוף על המפרק ללא כאבים.
ביום הניתוח עצמו כבר אפשר לקום מהמיטה, להתיישב וללכת בעזרת הליכון, עם עזרה של מטפל לצד המטופל. האשפוז במרבית המקרים לא מצריך יותר מיממה אחת, וכבר במהלכו חשוב לבצע פיזיותרפיה, כולל תרגילים ליישור וכיפוף הברך והחזרת תפקוד השרירים סביב המפרק. תקופת ההחלמה משתנה ממטופל למטופל, אך במרבית המקרים היא נמשכת בין חודש ועד שלושה חודשים.
לאחר הניתוח ניתן לחזור לפעילות גופנית, לרבות הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים וכו'. מובן שהחזרה לפעילות תלויה רבות במצב המטופל לפני הניתוח, וההתמדה שלו בהליך השיקומי.
החלפת ברך רובוטית
חשוב להדגיש כי הטיפול הכירורגי הוא אלקטיבי, כלומר אין חובה לבצע אותו. מטרתו היא שיפור איכות חייהם של המטופלים, והיא החלטה משותפת של המטופל עם הרופא המנתח. אצל מטופלים שטיפול שמרני לא תרם לשיפור מצבם ותפקודם נפגע משמעותית – ניתן לשקול אפשרות של טיפול כירורגי.
היום ישנן אופציות ניתוחיות מתקדמות – ובמרבית המקרים הטיפול הכירורגי מאפשר חזרה לתפקוד תקין, לרבות שיפור יכולת התנועה, ביצוע פעולות יומיומיות ופעילות גופנית מתונה.
ניתוח החלפת מפרק ברך או ירך נחשב בעל שיעורי הצלחה גבוהים. לפני הניתוח יש לעבור בדיקות שונות ואבחון על ידי רופא מומחה לצורך התאמת סוג הניתוח, תיאום ציפיות ועוד. מידע נוסף על הניתוחים ניתן למצוא בעמוד החלפת מפרק ברך ובעמוד החלפת מפרק ירך.
כיצד הניתוח מתבצע?
המערכת הרובוטית כוללת טכנולוגיית ניווט, אות אינפרה אדום שממפה את הברך של המטופל והדמיית תלת ממד. כל אלה מספקים לרופא המנתח תמונה מדויקת בזמן אמת, התורמת למנח משתלים מדויק יותר, ייצוב המשתלים והסרת כמות עצם מדויקת. מעבר לכך, המערכת הרובוטית מאפשרת גם לראות מבעוד מועד כיצד תיראה תנועת הברך לאחר הניתוח. חשוב להדגיש כי המערכת הרובוטית נמצאת בשליטתו של הרופא המנתח לכל אורך הניתוח.